#farkas115

#farkas115

A NAGY KIHÍVÁS december 7-11. között teljesíthető!

Farkas Ferenc születésének 115. és halálának 20. évfordulójára emlékezve iskolánk közösségi média kampányt, Facebook-kihívást hirdet minimum 5 fős csapatok, osztályok, alapfokú művészeti iskolai csoportok számára.

A kihívás 2020. december 7-11. között teljesíthető!

Az eredményeket a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI Facebook oldalán fogjuk kihirdetni 2020. december 15-én!

A kampány célja, hogy minél többen megismerhessék a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző életét és munkásságát. A részvételre valamennyi  oktatási intézményből várjuk a jelentkezőket, de sajátos jellege miatt elősorban a felső tagozatos és a középiskolás korosztálynak ajánljuk.

A részvétel módja

 • Kérjük, hogy a csoportok a megadott linken előzetesen regisztráljanak, hogy munkájukat minél nagyobb figyelemmel tudjuk követni: https://forms.gle/kZLe2d1C7Ef8bBMGA
 • A jelentkezés határideje: 2020. december 4.
 • A kampány a Facebook közösségi médiafelületén zajlik. Ehhez javasoljuk a csoport számára külön oldal létrehozását (szükség esetén a felkészítő tanár segítségével).
 • A lent megadott menetrend szerint kérjük december 7. és 11. között a megadott tematikájú képek posztolását, ügyelve arra, hogy a posztok nyilvánosak legyenek!
 • A posztokat el kell látni a kampány tagjeivel.
 • A kampányban elsősorban eredeti alkotások készítését szorgalmazzuk. Internetről letöltött anyagot csupán kreatív felhasználás keretében fogadunk el!
 • Kérjük, hogy a feladatok képein személyek, diákok (felismerhető módon) ne szerepeljenek személyiségi jogok miatt!

A beküldhető képek

 • Röviden, bármi beküldhető, ami kép:
  • Pl.: fotó, grafika, montázs, screenshot, digitalizált kézi rajz ....
  • Bármi beküldhető, ami nem sért szerzői, személyi vagy bármilyen jogot és a kampány céljával összhangban van.

Értékelési szempontok

A zsűri az értékelés során az alábbiakat fogja figyelembe venni:

 • kreativitás,
 • figyelemfelhívás,
 • bevont tanulók száma,
 • feltöltött képek száma,
 • lájkok száma.

Keressük majd a legnépszerűbb, legjobb fotót is!

Kötelező tagek

Ezeknek a kulcssszavaknak a szerepe, hogy tematizálják a képet, követhetővé tegyenek egy folyamot és a visszakeresést is segítik.

A kötelező tagek (egybeírva, ékezetekkel):

 • #farkas115
 • napi tag: #1nap,  #2nap….
 • a csapatotok választott neve: pl. #fradi

A fentiek mellett további, adott napi témához kapcsolódó tagek alkalmazását is javasoljuk.

Menetrend és információk

Dátum

Napi tag

Információk

Kihívás

12.07.

#1nap

Farkas Ferenc 1905. december 15-én született Nagykanizsán. 5 éves volt, amikor katona édesapját áthelyezték Budapestre, emiatt költözniük kellett. Legközelebb 1965-ben tért vissza szülővárosába, amikor szülőházát is meglátogatta. Az épület ma már nincs meg, néhány évvel ezelőtt lebontották.

Járjatok utána, melyik nagykanizsai utcában található Farkas Ferenc szülőháza! Készítsetek olyan kreatív képet, amelynek fő eleme az utca névtáblája!

(Amennyiben nem áll módotokban az eredetit lefotózni, álmodjátok meg a saját változatotokat!)

12.08.

#2nap

Zenei tanulmányait 1922-27 között a Nemzeti Zenedében, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán folytatta.

1929-31 között egy ösztöndíjnak köszönhetően a római Santa Cecilia Akadémián tanulhatott Ottorino Respighi olasz zeneszerzőtől. Az életre szóló emlékeken túl az olasz, mediterrán dallamosság is számos művét áthatotta.

Ricordo di Roma és Római hangjegyfüzet – két Farkas mű, melyek vitathatatlanul a római időszakhoz kapcsolódnak.

Ti hogyan emlékeznétek Rómára, az Örök Városra? Mutassátok meg!

12.09.

#3nap

Farkas Ferenc életművének jelentős része kapcsolódik az irodalomhoz. Ritmikusságuk miatt talán Weöres Sándor szövegeit kedvelte a legjobban. Az Őszi éjjel izzik a galagonya már a harmincas években megihlette a zeneszerzőt. Kórusműveiben (pl. Rózsa madrigál, Hajdútánc, Hajnalnóta), dalaiban és dalcilklusaiban (pl. Maláj ábrándok, Ó, ha cinke volnék), valamint filmzenéiben (Rákóczi hadnagya) is találkozhatunk verseivel.

1953-ban jelent meg Farkas Ferenc legismertebb dalciklusa, melyben 12 Weöres Sándor verset zenésített meg.

Nyomozzátok ki, mi lehet a dalciklus címe, és készítsetek csendéletet a témában!

12.10.

#4nap

Farkas Ferenc munkásságának jelentős részét képezik a különböző rádiójátékokhoz, színielőadásokhoz és filmekhez írt kísérőzenék. Ez utóbbiak közül kiemelkednek a Csutak és a szürke ló, a Két félidő a pokolban, a Pacsirta, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán c. filmekhez készült zenei betétek, hangulatkeltő muzsikák.

Talán mind közül a legismertebb film, melynek zenéjét Farkas Ferenc szerezte, az 1968-ban bemutatott Egri csillagok.

Készítsetek olyan képet, melyen újraalkotjátok  a film egy általatok választott jelenetét!

12.11.

#5nap

Farkas Ferenc 1949-75 között a Zeneakadémián is tanított. Munkásságát többek között Liszt Ferenc-díjjal, Erkel Ferenc-díjjal, Herder-díjjal, Magyar Örökség díjjal, Bartók-Pásztory-díjjal és két ízben is Kossuth-díjjal ismerték el. Budapesten hunyt el 2000. október 10-én.

Farkas Ferencnek a közelmúltig két emléktáblája is volt szülővárosában. Egyik, amelyet a szülőházán helyeztek el, jelenleg átmenetileg lekerült eredeti helyéről, a másik viszont egy frekventált, jól látható helyen található.

Keressétek meg az emléktábla helyét! Készítsetek hozzá kincses térképet, amely elnavigál az emléktáblához az Erzsébet térről kiindulva!

 

 

Pályázatok

Iskola logoja